9 Temmuz 2007 Pazartesi

Krajinka - Martin Sulik


35mm / 110' 00" / Renkli
2000 / Slovak Cumhuriyeti
Yönetmen: Martin Sulik
Senaryo: Dusan Dusek, Martin Sulik
Kurgu: Dusan Milko
Görüntü: Martin Strba
Müzik: Vladimir Godar
Oyuncular: Marian Labuda, Eva Vecerova, Vilma Cibulkova, Csongor Kassaa, Jiri Pecha, Vera Galatıkova
Yapım: In Film Praha, Ceska Televize, Slovenska Televize, Charlie's, Titanic
Dağıtım: Charlie's Ltd. Spitalska 4, Bratislava 81101 Slovak Republic, Tel:+42 02 5296 3396, Fax:+ 42 02 5292 3678
Ödüller: Karel Zeman Ödülü; Don Kişot Ödülü Pılsen; Altın Yunus Troia


Ülke'nin nerede geçtiği dolayısıyla hangi ulusu anlattığı belli değildir fakat olaylar coğrafik olarak doğu Avrupa'da geçer ve insancıllığı evrenseldir. Kırsal bölge ve kasaba yaşamı üzerine bir dizi öyküde, aralara eklenen siyah beyaz haber filmleri izleyicileri olayların geçtiği zaman ve tarih dilimi konusunda aydınlatmaktadır.

Filmin sonuna doğru, bir kamyonet hoparlöründen, yahudilerın tahliyesine ilişkin detaylı talimatlar vererek, kentin boş sokaklarında dolaşır. Senaryonun yazılmasına da katılan Yönetmen Martin Sulik çok az görüntü kullanarak bir dönemin dehşetini aktarır. Daha sonraki siyah-beyaz bir bölüm, Komünistlerin anti-Vatikan propagandası üzerine yoğunlaşır. Bu bölümler aracılığı ile yirminci yüzyılın ortasındaki bir zaman dilimi anlatılır. Yönetmen Sulik, Avrupa tarihinin büyük karmaşası ile sıradan insanların günlük yaşamları arasında gidip gelirken, insanları ön plana çıkararak bir bölgenin portresini çizer. Öyküler sıcak, altın rengi tonlarda çekilmiştir. Fakat yönetmen duygusallık ve romantizmle ilgilenmez.

Farklı bölümlerden oluşan bu öykülerin iyi anlaşilabilmesi için, karakterlerin çok iyi kullanılması gereklidir. Yönetmen kalabalık oyuncu kadrosundan çok iyi canlandırılmış karakterler çıkarmayı başarmıştır. Hatta fantastik konulara daldığında bile, gizli hümanizmin gücü öykülere canlılık katar. Yalnızlık sürekli tekrarlanan bir temadır ve biçem trajedi ile komedi arasında gidip gelir. Sulik öykülerinin dokusal zenginliğini arttırmak için belirsizlikler bırakır. Tarih akıp giderken ve insanlar azalırken ülke değişmeksizin yerinde durmaktadır.


Kaynak:http://www.europeanfilmfestival.com/TR/film.aspx?F6E10F8892433CFFA79D6F5E6C1B43FF21FA2C3B494F7184